Kawa w ciąży – czy można ją pić? Jeżeli tak- w jakich ilościach? Jest t o bardzo często zadawane pytanie przez kobiety, po tym jak dowiadują się, że spodziewają się dziecka. Wiele miejsc oferuje informacje na temat kawy w ciąży – forum internetowe, strony o tematyce ginekologicznej, grupy wsparcia dla przyszłych mam na mediach społecznościowych. Przedstawiane dane bardzo często różnią się jednakże od siebie, wprowadzając mnóstwo wątpliwości i zat. Ile kofeiny można spożywać w ciąży? Czy powinna być to zakazana używka dla przyszłych mam?
Działanie kawy
Aby odpowiedzieć sobie na pytanie, czy kawa w ciąży jest bezpiecznym połączeniem, należy najpierw uświadomić sobie istotę działania tej używki.
Kawa spożywana jest przez wiele ludzi na całym świecie, głównie z uwagi na jej pobudzający charakter oraz zdolność stymulacji układu nerwowego. Jej picie pomaga zniwelować uczucie zmęczenia, wspomaga koncentrację oraz skupienie umysłu. Ponadto, kofeina usprawnia przepływ krwi w organizmie oraz przyczynia się do przyspieszenia jego metabolizmu. Jest często zalecana w przebiegu diet odchudzających, ponieważ umożliwia szybsze spalanie tkanki tłuszczowej. Zawiera ona również szereg oksydantów- substancji antyutleniających, które zwalczają wodne rodniki, działają przeciwzapalnie oraz zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów. Osoby które regularnie spożywają kawę, są ponadto mniej narażone na rozwój wielu chorób wątroby.
Z drugiej strony, kawa prowadzi również do podwyższenia ciśnienia krwi. W zbyt dużej dawce (przekraczającej 300 miligramów na dobę) jest substancją toksyczną. Może również powodować podrażnienie żołądka, zwłaszcza, kiedy jest spożywana na czczo.
Ciąża a kawa
Ciąża to stan, w którym rozwijający się płód pozostaje w ścisłym kontakcie z organizmem matki. Połączony jest on z łożyskiem za pośrednictwem pępowiny zaopatrzonej w naczynia krwionośne- dwie tętnice oraz żyłę. Dzięki temu, matka może przekazywać dziecku niezbędne składniki odżywcze oraz tlen oraz odbierać od niego produkty przemiany metabolicznej i dwutlenek węgla.
Ta zależność jasno indukuje więc, ze wszystko co trafia do organizmu matki, pośrednio może więc służyć (albo szkodzić) rozwijającemu się dziecku. Kawa a ciąża– jak jest w tym przypadku?
Picie kawy w ciąży
Kawa, jak każda inna substancja, po wchłonięciu się w organizmie matki oraz przeniknięciu przez łożysko, trafia następnie do płynu owodniowego oraz do organizmu rosnącego płodu.
Choć kofeina w niskich dawkach nie stanowi trucizny, nie pozostaje ona obojętna dla dziecka. Ponieważ jego organizm nie jest jeszcze do końca ukształtowany, wątroba odznacza się ograniczoną zdolnością prawidłowego funkcjonowania oraz rozkładu wszelkich substancji. Z tego powodu, czas rozkładu kofeiny jest znacznie dłuższy w przypadku płodu, niż organizmu dorosłego człowieka (przekracza go prawie czterdzieści razy!). Skutkiem tego jest utrudniony przepływ krwi przez łożysko, oraz zaburzenie dostarczenia składników odżywczych. Spożywanie dużych ilości kawy w ciąży może spowodować niższą wagę urodzeniową dziecka, a w skrajnych przypadkach nawet poronienie lub przedwczesny poród.
Czy można pić kawę w ciąży
Według aktualnie obowiązujących wytycznych, bycie w ciąży nie stanowi bezwzględnego przeciwwskazania do spożywania kawy. Uważa się wręcz, że dawka bezpieczna kawy (ok 200-300 miligramów kofeiny, czyli ilość odpowiadająca maksymalnie trzem filiżankom napoju) nie powinna zaszkodzić rozwijającemu się płodowi.
Jednakże, warto mieć na uwadze potencjalne konsekwencje picia kawy w ciąży i bardzo uważać na jej spożywaną ilość. Oficjalne zalecenia mówią, żeby spożywać jak najmniej kofeiny w czasie ciąży. Logiczne byłoby więc zniwelowanie jej ilości do zera, aby nie podejmować zbędnego ryzyka zaszkodzenia naszemu rosnącemu dziecku.
Należy pamiętać przy tym, że kofeina jest składnikiem, którego źródło stanowi wiele produktów spożywczych- nie tylko sama kawa. Jest ona zawarta również w herbacie czarnej (choć w o wiele mniejszym stężeniu), herbacie zielonej oraz coca-coli. Jeżeli chcemy odstawić kawę w okresie ciąży, a bardzo nam jej brakuje, możemy poszukać zamienników ulubionego napoju. Wśród nich wyróżniamy na przykład kawę bezkofeinową, kawę zbożową oraz kawę z cykorii. Choć herbata zawiera o wiele mniej kofeiny, jej również nie należy przedawkowywać. O wiele bezpieczniejszym rozwiązaniem będzie przestawienie się na owocowe lub warzywne soki, czy mineralną wodę.
Podsumowując, kawa sama w sobie nie stanowi szkodliwego napoju, jej spożycie niesie wręcz ze sobą wiele prozdrowotnych korzyści. Jednakże, w okresie ciąży lepiej ograniczyć spożywanie tej używki do minimum- może ona negatywnie wpłynąć na rozwój rosnącego płodu, a nawet skutkować poronieniem. Warto również pamiętać, że kofeina występuje w wielu produktach poza samą kawą- z nich też najlepiej zrezygnować, albo przynajmniej spożywać w mniejszych ilościach. Jeżeli brakuje nam smaku kawy, warto skorzystać z dostępnych zamienników tego napoju, których obecnie na rynku znajduje się bardzo dużo.