Istnieje szeroka gama urządzeń oraz sposobów, przy użyciu których można przygotować idealną dla siebie kawę. Część ludzi preferuje napój rozpuszczalny, inni wysokociśnieniowy ekspres, przyrządzenie kawy przy użyciu filtra lub kapsułek umieszczanych w zaprojektowanym w tym celu ekspresie. Jeszcze inną metodą jest przyrządzenie kawowego napoju przy użyciu kawiarki. Czym jest to urządzenie? Jak działa kawiarka? I, co najważniejsze – jak zrobić kawę w kawiarce? Na te pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.
Czym jest kawiarka?
Kawiarka do parzenia kawy jest urządzeniem, którego historia rozpoczyna się w 1933 roku, wraz z zaprojektowaniem pierwszego egzemplarza tej maszyny przez Luigi di Ponto. Zrobił to pod wpływem polecenia Alfonsa Bialettiego, na cześć którego nazwana została szeroko znana marka Bialetti.
Kawiarka jest niczym innym, jak swoistego rodzaju zaparzaczem do kawy, wykonanym zwykle ze stopu aluminium lub stali nierdzewnej. Zaparzanie kawy odbywa się w tym urządzeniu za pośrednictwem generowania odpowiedniego ciśnienia.
Do elementów kawiarki zaliczamy rączkę, zbiornik na wodę, zbiornik do którego spływa przygotowany napój, sitko filtrujące zmieloną kawę, zawór bezpieczeństwa, uszczelkę oraz przykrywkę. Budowa tego urządzenia jest więc stosunkowo prosta i kompaktowa, zapewnia łatwość użytkowania, czyszczenia oraz umożliwia zachowanie bezpieczeństwa i higieny przygotowywania napoju.
Jak działa kawiarka?
Jak już wspomniano, parzenie kawy w kawiarce odbywa się przy wykorzystaniu metody ciśnieniowej. Istotą tego procesu jest przedostawanie się wody z jednego zbiorniczka, przez filtr oraz zmieloną kawę (gdzie kawa przenika do płynnej cieczy), do drugiego pojemnika. Aby wspomniana procedura była możliwa, koniecznie jest oczywiście wygenerowane odpowiedniego ciśnienia wody pod wpływem ciepła płynącego z palnika lub elektrycznej kuchenki.
Dzięki użyciu kawiarki do parzenia kawy, jesteśmy w stanie cieszyć się pysznym napojem w przeciągu około dwóch minut. Jest to również rozwiązanie charakteryzujące się niskim kosztem finansowym. Jednakże, przygotowywanie kawy w ekspresie jest o wiele szybsze i wymaga mniejszego nakładu pracy, nie obejmuje bowiem takich czynności jak mielenie ziaren, pilnowanie parzenia napoju oraz odmierzanie składników. Ponadto, tradycyjny ekspres generuje o wiele większe ciśnienie niż kawiarka.
Jak zrobić kawę w kawiarce?
Wiemy już, na czym polega mechanizm działania kawiarki do parzenia kawy. Pora więc dowiedzieć się, jak zrobić kawę w kawiarce!
Odgórną zasadą jest, że każda kawiarka pozwala na zrobienie określonej ilości filiżanek kawy, a na każdą filiżankę powinna przypadać 1 łyżeczka ziaren. Dlatego- przykładowo- jeżeli pragniemy przygotować porcję espresso dla dwóch osób (i nasze urządzenie na to pozwala), potrzebujemy 2 łyżeczek zmielonych ziaren kawy.
Aby zrobić kawę, należy po pierwsze uzupełnić dolny zbiorniczek urządzenia świeżą, czystą wodą. Drugi zbiorniczek (znajdujący się powyżej pierwszego) powinno uzupełnić się odmierzoną ilością zmielonych ziaren kawy. Zbiorniki łączy się w dalszej kolejności ze sobą, upewniając się, że uszczelka oraz zawór bezpieczeństwa działają prawidłowo. Następnie, należy postawić kawiarkę na palniku lub płycie indukcyjnej i parzyć napój, aż cała woda przeniknie do górnego zbiorniczka. Nakazuje się również ostrożność podczas przelewania kawy do filiżanki, ponieważ kawiarka znacznie nagrzewa się podczas procesu parzenia.
Istotnymi zasadami, o których warto pamiętać jest między innymi używanie miękkiej wody, odpowiednie zmielenie ziaren, wyrównanie kawy po wsypaniu jej do części zawierającej filtr oraz umycie urządzenia po skończeniu procesu przygotowywania napoju. Dobrze jest wiedzieć także, że im więcej kawy wsypiemy do kawiarki tym mocniejszy napój otrzymamy. Dodatkowo, jeżeli będziemy upakowywać ciasno zmielone ziarna, smak otrzymanej kawy będzie bardzo gorzki.
Kawiarka do parzenia kawy
Jak zaznaczono wcześniej, kawiarki najczęściej wykonywane są ze stali nierdzewnej, lub stopów aluminium. Czasem spotyka się również kawiarki porcelanowe. Jaką kawiarkę najlepiej wybrać i czym się one różnią?
Kawiarki aluminium należą do najtańszych modeli opisywanych urządzeń, są także najczęściej wybierane przez kawowych konsumentów. Pozwalają na szybkie ogrzewanie oraz parzenie kawy, proces przyrządzania napojów przebiega dzięki temu szybko i sprawnie. Jednakże, kawiarki aluminiowe nie należą do najtrwalszych, stosunkowo szybko niszczą się i tracą swoje walory estetyczne. Wpływa to również na jakość, smak i aromat przygotowywanej kawy. Najlepiej sprawdzają się, kiedy stosujemy je przy użyciu płyty indukcyjnej.
Kawiarki ze stali nierdzewnej są o wiele bardziej wytrzymałe i służą swoim właścicielem dłużej od urządzeń wykonanych z aluminium. Charakteryzują się również bardziej podłużnym kształtem. Świetnie sprawdzają się, jeżeli w swojej kuchni korzystamy z płyty indukcyjnej. Jednocześnie, są one wyraźnie droższe od kawiarek opisywanych powyżej.
Kawiarki najdroższe cechują się najwyższymi rynkowymi cenami wśród wszystkich wymienionych kawiarek, ich dostępność jest również mocno ograniczona. Główną zaletą tego typu urządzeń jest ich niezaprzeczalna uroda oraz elegancja, są one również bardzo odporne na zniszczenia, odbarwienia oraz uszkodzenia. Służą one swoim właścicielom nawet przez długie lata, a przygotowana kawa nie traci z czasem na jakości.
Jakiej kawy użyć do parzenia w kawiarce?
Kawa która najlepiej sprawdzi się do parzenia w kawiarce, powinna cechować się delikatnie kwaśnym smakiem oraz średnim stopniem palenia. Według specjalistów, najlepiej nada się do tego celu mieszanka otrzymana w stu procentach z ziaren kawy z gatunku arabica.
Jest to bardzo ważne, ponieważ do przygotowania pysznej kawy niezbędny jest jedynie wysokiej klasy sprzęt, ale również dobre jakościowe ziarna kawowca. Połączenie tych dwóch składowych, w zestawieniu z odpowiednią metodą przygotowywanego napoju, pozwoli nam na przyrządzenie aromatycznej kawy o nieskazitelnym smaku.