Biała kawa – jaka to kawa? Wbrew pozorom, nie jest to specjalnie rozpowszechnione określenie, mimo iż wiele osób na świecie zamawia ją każdego dnia w kawiarniach, lub przygotowuje w zaciszu swojego domu. Definicja białej kawy nie jest ściśle określona, wpasowuje się ona bowiem w kilka różnych kategorii. Terminu tego można użyć zarówno w przypadku zwykłej kawy z mlekiem, jak i cappucino, flat white oraz latte. Czym różnią się te rodzaje napojów oraz jak zrobić dobrą kawę z mlekiem?
Biała kawa – krótka charakterystyka
W czasach kiedy mleko stanowiło luksus dostępny tylko dla niewielkiej garści osób, większość społeczeństwa piło jedynie kawę czarną. Obecnie jednak, bardzo wiele ludzi lubi spożywać wyłącznie kawę białą. Dlaczego tak jest?
Po pierwsze, cechuje się ona znacznie delikatniejszym smakiem, pozbawionym charakterystycznej goryczy kawy czarnej. Ponadto, mleko samo w sobie stanowi subiektywnie pyszny dodatek, którego smak również możemy dopasować do aromatu wybranej kawy. Obecnie na rynku możemy znaleźć zarówno tradycyjne krowie mleko, jak i mleko sojowe, pozbawione laktozy, napój migdałowy oraz owsiany. Każde z nich komponuje się doskonale z określonymi rodzajami kawowego naparu.
Co ciekawe, kawa biała jest również znacznie delikatniejsza i słodsza od kawy czarnej. Jej subtelny smak sprawia, że efekt stymulujący wywierany przez rozcieńczoną mlekiem kofeinę, trwa dłużej oraz nie jest tak intensywny. Jest to informacja szczególnie przydatna dla osób cierpiących na schorzenia układu trawiennego, układu krążenia lub zmagających się z zaburzeniami lękowymi. Udowodniono bowiem, że kofeina może nasilać wymienione wyżej choroby.
Kawa biała – cappucino
Cappucino jest, jak już ustalono, jednym z rodzajów kaw, które można określić jako kawa biała. Przygotowanie jej polega na połączeniu pojedynczej porcji espresso z równą objętością spienionego mleka. Temperatura otrzymanego napoju powinna być ciepła, lecz nie gorąca, a jej konsystencja przypominać puszystą piankę. Mówiąc inaczej, jest to kawa ze spienionym mlekiem, pozbawiona innych dodatków czy przypraw.
Kawa biała – flat white
Flat white, w przeciwieństwie do opisanego powyżej cappucino, odznacza się większą objętością (około 150-200 ml), co czego wynika dodatkowa porcja espresso. Ponadto, mleko wykorzystywane do przygotowania flat white jest o wiele mniej spienione. W końcu, opisywany napój jest najmocniejszy z najpowszechniej występujących kaw białych- cappucino, flat white oraz latte.
Kawa biała – latte
Skład kawy latte, podobnie jak w przypadku cappucino, również bazuje na takich elementach, jak espresso i mleko. Różnicą jest jednak fakt, iż mleko występuje w większej objętości niż w przypadku cappucino, dlatego też latte uznaje się za najsłabszą białą kawę. Oprócz spienionego mleka, latte powinno zawierać jeszcze dodatkową warstwę w postaci mlecznej pianki o dużej gęstości. Tradycyjna kawa latte stanowi również bazę do przygotowania wielu innych napojów, takich jak latte macchiato.
Jak zrobić kawę ze spienionym mlekiem?
Jak zrobić dobrą kawę z mlekiem? Wydaje się to proste zadanie, a jednak certyfikowani bariści uczą się tej sztuki przez wiele miesięcy, a nawet lat! Do wykonania kawy ze spienionym mlekiem w warunkach domowych, potrzebujesz kilku niezbędnych składników oraz określonego asortymentu kuchennego. Przede wszystkim, bazą przygotowania pysznej białej kawy będą dobrej jakości zmielone ziarna kawowca (najlepiej takie, z których można zaparzyć espresso o intensywnej mocy i smaku), mleko oraz spieniacz do niego.
Jeżeli masz ochotę na cappucino, zaparz podwójne espresso oraz spień mleko w podobnej objętości. Następnie, dodaj mleko do espresso, wlewając je okrężnym ruchem, który umożliwi połączenie dwóch cieczy w równomiernych proporcjach. Kiedy chcesz przygotować latte, wystarczy dodać więcej mleka.
Oczywiście, mleko którego używamy do przygotowania kawy może być- zależnie od preferencji- podgrzane lub nie. Zależnie od własnych upodobań, można również zdecydować się na dodanie określonych przypraw. Wyróżniamy wśród nich cukier (biały czy trzcinowy), cynamon, imbir, goździki, kakao, miód, czy wanilię. Często dodaje się również syropy, które dostępne na rynku w wielu różnych wariantach.
Podsumowując, nie istnieje jedna, jasna definicja białej kawy. W obrębie tego terminu wyróżnia się kilka różnych rodzajów kawowego napoju, które ponadto mogą zostać przyprawione na wszelakie sposoby. Niemniej, podstawą każdego z tych naparów jest obecność kawy ze spienionym mlekiem. Taka kawa jest idealnym wyborem dla osoby, która nie przepada za goryczką czarnej kawy (mleko idealnie łagodzi ten smak oraz dodaje słodkości), a także u ludzi z problemami gastrycznymi. Biała kawa, z uwagi na swój delikatny charakter, jest nieco mniej drażniąca dla przewodu pokarmowego. Ponadto, pobudza ona układ nerwowy w dłuższym czasie i w mniej intensywnym stopniu. Z drugiej strony, kawa biała w porównaniu do czarnej, jest zwykle bardziej kaloryczna oraz droższa w przygotowaniu. Cechuje się również wyższymi cenami w większości kawiarni.