Kiedy pijemy wodę podaną do espresso?

Espresso to prawdopodobnie rodzaj kawy znany przez wszystkich miłośników kawowych napojów. Jednocześnie, termin ten oznacza również specyficzny sposób przygotowania kawy w ekspresie, pod odpowiednim ciśnieniem i z użyciem ziaren o określonej strukturze. Otrzymany napój posiada charakterystyczny, ciemny kolor oraz obdarzony jest jasnobrązową pianką. Espresso stanowi bazę do przygotowania innych napojów, na przykład cappucino oraz latte machiato. Jak powinno się pić espresso oraz dlaczego do espresso podaje się wodę? 

Woda do espresso – po co? 

Istnieje kilka powszechnie krążących teorii na temat tego, po co woda do kawy podawana jest w kawiarniach. Jedna z nich wskazuje na wysoką zawartość kofeiny zawarta w espresso- woda powinna w tym przypadku rozcieńczyć wspomnianą substancją. W rzeczywistości jednak, faktyczne zastosowanie wody podawanej wraz z kawą jest nieco inne. Należy bowiem pamiętać, że espresso (mimo wysokiego stężenia z uwagi na niewielką objętość), stanowi bazę wielu innych napojów kawowych. Jeżeli zamówimy więc latte bazujące na danej dawce espresso, ilość finalnie dostarczonej kofeiny będzie dokładnie taka sama.  

Popijanie espresso wodą służy bowiem do niczego innego, jak do przepłukania kubków smakowych. Pozwala to na lepsze odczucie smaku kawy oraz zauważenie głębi nut smakowych omawianego produktu. Ważne jest jednak, aby podawana woda była niegazowana oraz pozbawiona dodatkowych ulepszaczy smaku czy aromatu, tak jak dzieje się w przypadku wody o smaku owocowym lub z dodatkiem owoców. 

Jak pić espresso z wodą? 

Espresso podaje się z reguły w niewielkich filiżankach (objętość naczynia wynosi około 70 ml), choć napój nie powinien wypełniać jej całkowicie. Kawa może zostać posłodzona lub przyprawiona przy użyciu innej wybranej substancji (na przykład cynamonu, wanilii czy kakao).  

Jak już wspomniano, wraz z espresso podaje się wodę w niewielkiej objętości. Aby espresso zachowało swój charakterystyczny smak, kawę wypić najlepiej kilka minut od jej zaparzenia i w kilku łykach. Kawę podaje się według savoir-vivre po posiłku. Dobrze jest dołączyć do niej słodką przekąskę oraz doprawić napój według indywidualnych upodobań każdego z naszych gości. 

Espresso – woda przed czy po? 

Wodę podawaną do espresso można pić zarówno przed spożyciem kawy, po oraz w trakcie tego procesu. Jak już wspomniano, istotą popijania kawy wodą jest oczyszczenie kubków smakowych w taki sposób, aby mogły one w pełni docenić charakterystyczny smak świeżo popijanej napoju.  

Popijanie espresso wodą jest więc konieczne przed rozpoczęciem konsumpcji, ale również jeżeli w trakcie tego procesu spożywamy określoną przekąskę, na przykład ciasteczko lub croissanta. Słodkie smaki mogą w dużej mierze zmienić odczuwanie przez komórki smakowe goryczki kawy. Ponadto, warto zakończyć spożywanie napoju wypiciem wody, aby smak kawy nie pozostawał w naszych ustach na dłużej. Pomoże to nam również cieszeniem się kolejnymi smakami, które na nas czekają przy dalszej degustacji potraw. 

Oceń:
[Wszystkie: 1 Średnia: 5]

Dodaj komentarz