Kim właściwie jest barista i po co mu zasada 4m?

Osoby zainteresowane dziedziną baristyki z pewnością spotkały się już z określeniem zasady 4m, choć może niekoniecznie znają jej definicję oraz wiedzą, na czym ona polega. Prawdopodobnie wiedzą one również, kto to barista oraz czym się zajmuje, jednakże czy ich wiedza obejmuje wszystkie aspekty baristycznej pracy? 

Czym jest baristyka?

Baristyka sięga swoimi początkami już XIX wieku, choć wówczas przygotowanie kawy leżało w zakresie obowiązków służby danego domostwa. Pracę baristów została uwieczniona na przestrzeni w lat w wielu dziełach kultury, na przykład poematach Adama Mickiewicza.  

Według definicji, baristyka jest nauką obejmującą proces parzenia oraz podawania kawy. W obrębie tej dziedziny znajduje się wiele różnych umiejętności, które musi posiąść początkujący barista. Szkolenia baristyczne dzielą się na te na poziomie podstawowym (obejmujące takie czynności, jak używanie młynka do kawy oraz przygotowanie napoju przy użyciu ekspresu oraz spieniacza do mleka), przez poziom średniozaawansowany, aż do tego profesjonalnego (na którym możemy nauczyć się przykładowo chemicznej budowy kawy oraz jak wykonać artystyczne wzory na kawie latte).  

Kto to jest barista?

Według powszechnej wiedzy, barista jest po prostu osobą przygotowującą kawę. Jeżeli jednak zastanowimy się nad tym głębiej, na taki proces składa się kilka pomniejszych, ale bardzo ważnych czynności- a więc również podanie napoju, oraz wybranie idealnego gatunku lub rodzaju kawy, który należy następnie przyrządzić swoim klientom.  

Co więcej, nie każdy może zostać baristą. Osoby pracujące w kafejkach oraz kawiarniach na wspomnianym stanowisku muszą przejść specjalne szkolenie, które umożliwi im zebranie odpowiedniej wiedzy z zakresu wiedzy o samej kawie, rodzajach mleka, obsłudze ekspresu, przyrządzania napoju, obsługiwania klienta oraz bardziej zaawansowanych umiejętności, na przykład dekoracji kawy artystycznej.  

Najlepsi bariści mogą spróbować swoich sił w Mistrzostwach Polski Baristów, a nawet Mistrzostw Świata Baristów. Takie wydarzenie obejmuje serię napojów do przygotowania w określonym przedziale czasu i bierze w nich udział wielu baristów z różnych rejonów świata. Aby wygrać takie mistrzostwa, naprawdę należy wykazać się ponadprzeciętnymi umiejętnościami oraz wiedzą z zakresu baristyki i umieć zastosować je w praktyce pod presją czasu. 

Zasada 4m

Zasada 4m wywodzi swoją nazwę od terminów: “miscela” (czyli kawa), “maccinadostore” (czyli młynek), “macchina” (czyli ekspres) oraz “mano” (innymi słowy- wyćwiczona ręka). Wspomniana zasada omawia więc skrótowo kilka aspektów, które należy rozumieć i opanować, aby móc zasłużyć na miano prawdziwego (i- co więcej- dobrego) baristy.  

Innymi słowy, aby móc odpowiedzieć sobie na pytanie, kto to jest barista, można posłużyć się zasadą 4m. Jest to więc osoba, która posiada dostateczną wiedzę na temat kawy, jej gatunków oraz rodzajów, wie jak obsługiwać podstawowe maszyny służące do przygotowania wspomnianego napoju oraz posiada w tym doświadczenie oraz wprawę.  

Oceń:
[Wszystkie: 1 Średnia: 5]

Dodaj komentarz