Kawa to produkt obecny praktycznie w każdym polskim (a także światowym) domostwie. Może to być kawa rozpuszczalna, zmielona czy w całych ziarnach, występuje ona bowiem w wielu różnych odmianach i pochodzi z upraw różnych gatunków kawowca. Każda kawa cechuje się nieco innymi walorami oraz właściwościami- w zależności od nich, warunki przechowywania kawy ziarnistej lub mielonej również mogą się nieco różnić od siebie. Jak przechowywać kawę, aby nie utraciła swoich właściwości smakowych, aromatu oraz działań prozdrowotnych?
Przechowywanie kawy w lodówce
Przechowywanie kawy w lodówce to sposób znany od pokoleń, niezwykle często spotykany wśród starszego pokolenia. Co ciekawe, ciężko znaleźć jakieś logiczne uzasadnienie takiego przechowywania ziaren, skoro kawy na półkach sklepowych nigdy nie są magazynowane w ten sposób, a producenci nie rekomendują chowania swoich produktach w lodówce.
Jednocześnie należy mieć na uwadze zdolność kawy do pochłaniania zapachów. Może jest to mało oczywista wiedza, ale produkt otrzymany z kawowca faktycznie ma taką właściwość. Najlepszym tego dowodem jest fakt, że podczas degustacji różnych zapachów (na przykład perfum) osobom oceniającym aromaty często podsuwane są ziarna kawy pomiędzy wąchaniem jednej substancji a drugiej. To pozwala na pochłonięcie zapachowych cząsteczek poprzednio degustowanego aromatu. Niestety, ta przydatna właściwość kawy sprawia również, że jest ona w stanie wchłonąć także zapachy niepożądane. Może to być więc mięso, ryba czy zupa, które schowaliśmy do lodówki. Choć te zapachy nie są nieprzyjemne same w sobie, niekoniecznie stanowią nuty pożądane w kawowych ziarnach.
Dodatkowym argumentem zaprzeczającym słuszności przechowywania kawy w lodówce jest fakt iż taka zmiana temperatury może w łatwy sposób doprowadzić do rozwoju wilgoci w ziarnach kawy (może to skutkować nawet zapleśnieniem produktu). Ponadto, działanie niskiej temperatury prowadzi do neutralizowania określonych olejków eterycznych kawy, co w późniejszych etapach jej przygotowywania prowadzi do znacznego obniżenia jakości aromatu produktu.
Przechowywanie kawy w puszce
Przechowywanie kawy w metalowej puszcze jest również bardzo częstą metodą składowania wspomnianego produktu. Jest to dosyć wygodne rozwiązanie, ponieważ nie grozi stłuczeniem opakowania, jest dosyć estetyczne oraz umożliwia magazynowanie dużej objętości kawy.
Jednakże, metal – podobnie jak szkło – jest materiałem również bardzo podatnym na działanie promieni słonecznych, dlatego puszka powinna być składowana wyłącznie w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. Dodatkowo, nie powinno się wsypywać kawy bezpośrednio do puszki, a raczej umieścić ją tam w oryginalnym opakowaniu. Jest to uwarunkowane zdolnością metalu do modyfikowania smaku kawy oraz obniżenia jakości jej walorów smakowych.
Pojemnik na kawę ziarnistą
Kolejnym mitem dotyczącym tego, jak przechowywać kawę ziarnistą, jest konieczność jej składowania w szklanych pojemnikach. W tym przypadku, również ciężko jest wyjaśnić logikę wspomnianego postępowania. Źródła takiego działania można szukać w chęci ludzi do naśladowania magazynowania kawy na sklepowych półkach, gdzie zazwyczaj produkty kawowe składowane są właśnie w taki sposób.
Jednakże, nie jest to forma przechowywania niezbędna do zachowania walorów kawy ziarnistej, a może wręcz przeszkodzić w ich utrwaleniu. Szklany pojemnik jest bowiem bardziej narażony na działanie promieni słonecznych, które przenikają do środka, powodują utrwalenie kawy oraz obniżają jakość jej walorów smakowych oraz aromat. Ponadto, szklany pojemnik nie jest na tyle szczelnym opakowaniem, aby zapobiegał wchłanianiu przez ziarna kawy niepożądanych zapachów. Dlatego, jeżeli chcemy składować kawę we wspomniany sposób, szklany pojemnik powinien być schowany w szafce, z dala od źródeł światła oraz w odległości od produktów wydzielających intensywny aromat.
Może się to okazać zaskakujące, ale najlepszym przykładem tego, jak przechowywać ziarna kawy, jest zwyczajnie składowanie ich w opakowań stworzonych przez producenta. Takie opakowania charakteryzują się zwykle dużą trwałością, solidnym wykonaniem, izolują ziarna od środowiska zewnętrznego oraz nie pozwalają na przepuszczenie powietrza. Dzięki tym właściwościom, nie dochodzi do wietrzenia kawy ani utraty jej cennych walorów smakowych oraz zapachowych.
Jak przechowywać kawę ziarnistą po otwarciu?
Wiemy już, jest najlepsza metoda magazynowania kawy po jej zakupie- wystarczy pozostawić ją w szczelnym opakowaniu, zaprojektowanym przez producenta w ten sposób, aby jak najlepiej spełniał swoją ochronną funkcję. Co dzieje się po rozpieczętowaniu opakowania i jak przechowywać kawę w ziarnach po jego otwarciu?
Otóż, nadal powinna być ona schowana w fabrycznym pojemniku lub torebce. Jednakże, aby izolować ziarna od powietrza oraz wilgoci, należy zwinąć opakowanie oraz spiąć jego górną krawędź spinaczem lub klipsem. W ten sposób, niwelujemy ryzyko rozwoju pleśni w obrębie kawy ziarnistej, nie dopuszczamy do jej zwietrzenia oraz zmniejszamy prawdopodobieństwa szybszego zepsucia się produktu. Dodatkowo należy pamiętać o izolowaniu otwartego pojemnika od źródeł ciepła. Otwarta kawa powinna być składowana w temperaturze pokojowej, najlepiej schowana w ciemnym pomieszczeniu lub kuchennej szafce. Należy również pamiętać, aby obok kawy nie umieszczać żadnych produktów wydzielających intensywną woń. Otwarta kawa ziarnista, mimo iż zabezpieczona klipsem, nie jest w stu procentach szczelna, dlatego z większą łatwością może pochłaniać niechciane zapachy, niż w przypadku hermetycznie zamkniętego opakowania.
Jak przechowywać kawę mieloną?
Przede wszystkim, zdecydowanie odradza się mielenie kawy w dużej ilości na zapas. Zmielenie kawy jest oczywiście niezbędnym elementem przygotowania ulubionego napoju, jednakże przyczynia się on do ulatniania cząsteczek zapachowych stanowiących składową pożądanego kawowego aromatu. Dlatego też należy mielić jednorazowo jedynie taką ilość ziaren kawy, jaką jesteśmy w stanie zużyć do produkcji jeden porcji naparu. Aby móc regularnie mielić kawę w prosty i wydajny sposób, najlepiej jest zainwestować w młynek do kawy wysokiej jakości, który ułatwi nam wykonywanie tej czynności.
Podczas kupowania kawy, najlepiej wybrać opakowanie o jak najmniejszej objętości, tak aby pozwalało ono na stosunkowo szybkie jej zużycie. Optymalnie, czas przechowywania kawy w opakowaniu nie powinien przekraczać okresu trzech tygodni.
Kawa powinna być, jak w poprzednich przypadkach, izolowana od działania promieni słonecznych, napływu powietrza, intensywnych zapachów oraz wilgoci. W ten sposób może nie tylko stracić swój cenny aromat, walory smakowe oraz jakość, ale również szybko się zepsuć, co będzie skutkowało koniecznością jej wyrzucenia.
Dlaczego warto prawidłowo przechowywać kawę?
Wysokiej jakości kawa nie należy do tanich produktów, dlatego należy dołożyć wszelkich starań, aby nie doprowadzić do jej zwietrzenia, zawilgocenia lub przeniknięcia niechcianymi zapachami. W ten sposób, zmniejszymy ryzyko zepsucia się kawy, co uratuje nas przed koniecznością jej wyrzucenia oraz zmarnowaniem dużej ilości pieniędzy.
Szkoda wyrzucać kawę nie tylko ze względów finansowych. Produkt ten, użytkowany w określonym stężeniu, posiada wiele właściwości prozdrowotnych oraz dostarcza licznych korzyści. Oczywiście, głównym powodem dla którego ludzie sięgają po opisywany napój, jest jego zdolność stymulacji układu nerwowego oraz pobudzania organizmu. Pozwala to na lepszą koncentrację, większą zdolność skupienia oraz poprawę funkcji poznawczych. Ponadto, kofeina zawarta w kawie, usprawnia przepływ krwi w układzie krążenia, obniża poziom cholesterolu, przyspiesza metabolizm, przyczynia się do szybszej redukcji tkanki tłuszczowej, oraz jest substancją przeciwutleniającą. Oznacza to, że bierze udział w zwalczaniu wolnych rodników- to z kolei umożliwia ograniczenie nasilenia stanów zapalnych na terenie organizmu, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej oraz wykazuje działanie przeciwstarzeniowe. Udowodniono również, że osoby regularnie spożywające kawę, są mniej narażone na schorzenia wątroby oraz na rozwinięcie choroby parkinsona.
Oczywiście, w zbyt dużej ilości, kawa może być też trucizną. Szacuje się, że bezpieczna dawka codziennie spożywanej kofeiny odpowiada 2-3 filiżankom kawy na dobę. Ponadto, z jej piciem powinny uważać kobiety w ciąży, osobę o wrażliwym przewodzie pokarmowym oraz ludzie cierpiący na problemy z nadciśnieniem.
Podsumowując, głównymi wrogami kawy (jeżeli chodzi o jej przechowywanie), jest przede wszystkim dopływ powietrza, rozwój wilgoci, wchłonięcie niechcianych zapachów oraz narażenie na działanie promieni słonecznych. Należy zwrócić uwagę na prawidłowe przechowywanie kawy, aby nie doprowadzić do jej zwietrzenia, zawilgocenia, ogólnego zepsucia oraz utraty cennych walorów zapachowych oraz smakowych. Najlepiej będzie więc składować ten produkt w oryginalnym opakowaniu, zamkniętym w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu.