Uprawa kawy na świecie – jak rośnie kawa?

Kawa to napój powstały w wyniku przetworzenia (polegającego na paleniu oraz mieleniu) ziaren kawowca. Jest powszechnie spożywanym produktem spożywczym, z uwagi na wysoką zawartość kofeiny- używki powodującej pobudzenie oraz stymulację układu nerwowego. Posiada ona wiele zdrowotnych właściwości, choć powinna być spożywana z umiarem i w dawkach powszechnie zalecanych przez lekarzy. Jeżeli interesuje Cię tematyka tego napoju, chcesz dowiedzieć się jak rośnie kawa oraz w jakich miejscach na świecie znajdują się plantację kawy- zapraszamy do lektury poniższego artykułu!

Uprawa kawy na świecie – historia

Historia wykorzystywania kawowca znajduje swoje źródła w Etiopii. Początki uprawy tej rośliny datuje się na I milenium przed naszą erą, choć wówczas oczywiście nie wykorzystywano jej do parzenia kawy. Ziarna kawowca spożywano po ugotowaniu oraz przyprawieniu masłem i solą. Kolejnym ważnym etapem, który ukształtował to, jak dzisiaj wygląda uprawa kawy na świecie, było przewiezienie ziaren kawowca do Jemenu na przełomie XIII i XIV wieku. Mniej więcej w tym czasie, odkryto tam możliwość prażenia nasion- to odkrycie pozwoliło na przyrządzanie kawy w takiej formie, jak znamy ją dzisiaj.

Ekspansja arabska doprowadziła do rozpowszechnienia picia kawy na terenie Bliskiego Wschodu. Pierwsza kawiarnia powstała w 1554 roku w Stambule i od tego czasu podobnych lokali było coraz więcej. Ziarna kawowca zostały przetransportowane do Europy około XVI wieku przez kampanie wschodnioindyjskie. Niecałe sto lat później, w angielskim Oksfordzie powstała pierwsza europejska kawiarnia. W Anglii przemysł kawowy rozwijał się najszybciej ze wszystkich państw europejskich, w innych krajach tego kontynentu pomysł na prażenie ziaren kawowca rozprzestrzeniał się dosyć powolnie.

W XVII wieku powstały pierwsze plantacje kawy na terenie Brazylii i do XX wieku to właśnie tam produkowano najwięcej omawianej rośliny. Później, konkurencją dla Brazylii stały się takie regiony świata jak Kolumbia, Indonezja oraz Gwatemala.

Gdzie rośnie kawa?

Gdzie możemy spotkać plantacje kawy? Wydawałoby się, że jest to powszechna wiedza na temat świata, jednak niektóre rejony zajmujące się uprawą kawy na świecie są nieco zaskakujące.

Większość miejsc, gdzie rośnie kawa, skupia się w tak zwanym “kawowym pasie”. Jest to obszar rozciągającym się pomiędzy zwrotnikiem Koziorożca a zwrotnikiem Raka, obejmuje więc niektóre państwa azjatyckie (Indie, Indonezję oraz Wietnam), państwa Afryki (Etiopię, Kenię i Ugandę) oraz państwa Ameryki Środkowej lub Południowej (Kolumbię, Brazylię, Gwatemalę, Kostarykę oraz Meksyk).

Dlaczego to właśnie ten rejon pozwala na uprawę kawowca? Jak rośnie kawa? Otóż, wspomniana roślina potrzebuje do swojego rozwoju przebywania w klimacie subtropikalnym- czyli, najprościej mówiąc, takim który przypomina ciągłe lato. Ponadto, prawidłowy rozwój plantacji kawy wymaga znajdowania się uprawy na odpowiedniej wysokości- mianowicie minimum 900 metrów nad poziomem morza.

Z jakiego kraju pochodzi najlepsza kawa?

Kawa bardzo wysokiej jakości rośnie w wielu rejonach, jednak uprawa kawy na świecie nie jest możliwa w każdej szerokości geograficznej. Uważa się bowiem, że około 80 krajów naszej planety odznacza się takimi cechami klimatu, aby na ich terenie możliwe było założenie plantacji kawy.

Z jakiego kraju pochodzi najlepsza kawa? Miłośnicy kawy z pewnością powinni znać odpowiedź na to pytanie, ponieważ jakość ziaren wyraźnie koreluje ze smakiem oraz aromatem otrzymanego napoju. Na jego jakość wpływa również sposób przetwarzania ziaren, ich parzenie oraz mielenie.

Powszechnie uważa się, że kawa o najwyższej jakości pochodzi głównie z krajów Ameryki Środkowej i Południowej- Kolumbii, Brazylii, Gwatemali, Kostaryki. Świetna kawa uprawiana jest także na Madagaskarze oraz w Etiopii. Nie należy również zapominać o krajach, których klimat nie pozwala co prawda na uprawę kawowca, ale proces parzenia napoju oraz prażenia ziaren jest na tyle wysokim poziomie, że to właśnie tam możemy wypić jedną z najpyszniejszych kaw. Do krajów słynących z takich świetnych umiejętności baristycznych, należy przykładowo Portugalia oraz Japonia.

Kraje słynące ze świetnej kawy, zarabiają nie tylko na sprzedaży produktów pozyskanych z upraw kawowca. Nawet jeżeli państwo nie wytwarza samo kawy, lecz importuje ją, a następnie przygotowuje w sposób o powszechnie znanej wysokiej jakości, przemysł kawowy nadal generuje olbrzymie zyski. Ponadto, w krajach w których możliwe jest założenie plantacji kawy, stanowią one dużą część turystyki. Ludzie odwiedzający dany teren bardzo chętnie chcą zobaczyć, jak rośnie kawa oraz jak wyglądają plantacje kawy. Z entuzjazmem decydują się również na degustacje różnych gatunków kaw oraz zakup zapasu ziaren do zabrania do domu.

Kawa – jak rośnie?

Jak rośnie kawa? Jak już wspomniano, roślinę jaką jest kawowiec, uprawia się przeważnie w regionach o subtropikalnym klimacie. Kawowiec potrzebuje więc umiarkowanych, ale ciepłych temperatur oraz regularnych opadów deszczu, trwających przez cały rok. Wysokość terenu, na którym zakładana jest plantacja, waha się zwykle pomiędzy 900 a 2100 metrów nad poziomem morza.

Największe znaczenie, jeżeli chodzi o uprawę kawy na świecie, mają jej dwa podstawowe gatunki- Arabika oraz Robusta. Arabika jest mniej odporna na warunki środowiskowe oraz potencjalne szkodniki. Dodatkowo, wielkość jej plonów jest stosunkowo niska. Jest to jednak gatunek dosyć pożądany ze względu na swoje walory smakowe, wpadające w nuty kwiatowe, owocowe oraz czekoladowy. Smak robusty o wiele bardziej nasuwa na myśl aromat ziemisty, kakaowy.

Warto pamiętać, że globalne ocieplenie oraz zwiększająca się światowa konsumpcja kawy, prowadzą do stopniowego zmniejszania się pasa kawowego. Ogranicza to możliwości zakładania nowych plantacji oraz uprawy tych, które istnieją obecnie. Prowadzi to również do zwiększenia kosztów importu ziaren kawowca. Produkt otrzymany ostatecznie w postaci kawy staje się w efekcie coraz droższy.

Oceń:
[Wszystkie: 1 Średnia: 5]

Dodaj komentarz