Przygotowując napój w zaciszu własnego domu rzadko zastanawiamy się, jak podać espresso albo czy wypada zaserwować gościom kawę w filiżance. W wysokiej klasy kawiarniach lub restauracjach, obowiązują jednak określone zasady w zakresie kawowego savoir vivre’u. Jeżeli pragniesz zrobić dobre wrażenie na osobach, którym przygotowujesz kawę lub rozpieścić samą lub samego siebie pysznym napojem przygotowanym w profesjonalny sposób, zapoznaj się z naszą krótką instrukcją na temat tego, w czym podać kawę.
Jak podawać kawę – możliwe opcje
Istnieje kilka różnych naczyń, w których można podawać omawiany napój. Oczywiście, powinno się go dopasowywać do rodzaju przygotowywanej kawy. Wyróżniamy więc kubek, kieliszek oraz wysoką szklankę do kawy. To, jakie konkretnie naczynie wybierzemy, zależy również od indywidualnych upodobań oraz nastroju.
Poza wyborem samego naczynia, niezwykle ważny jest także sam sposób, w jaki serwujemy kawę naszym gościom. Należy bowiem pamiętać o kilku ważnych zasad. Po pierwsze, goście zawsze powinni otrzymać swój napój pierwsi (z uwzględnieniem pierwszeństwa kobiet). Po drugie, kawę należy postawić po prawej stronie “obsługiwanej osoby” przy użyciu prawej dłoni. Jeżeli pragniemy dołączyć do kawy słodki poczęstunek, najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie wybór korzennego ciasteczka, kawałka gorzkiej czekolady lub maślanego rogalika. Jeżeli przygotowaliśmy kawę białą, etykieta nakazuje, aby obok filiżanki (lub innego naczynia) z kawowym napojem, przygotować niewielki dzbaneczek wypełniony delikatnie podgrzanym mlekiem. Konieczne jest również ustawienie naczynia na spodku oraz dołączenie łyżeczki. Warto również zaproponować gościom cukier lub kilka innych alternatywnych przypraw.
Dobrze jest również zainwestować w cały komplet kawowy. Taki zestaw powinien zawierać pasujące do siebie filiżanki ze spodkami, dzbanek, mlecznik oraz cukiernicę. Nasi goście z pewnością będą zachwyceni oraz pełni podziwu dla naszego przygotowania kawy, kiedy otrzymają napój podany w takiej aranżacji!
Espresso – jak podawać?
Prawdziwi bariści nie mają wątpliwości co do tego, jak podawać espresso. Powinno się przygotowywać tę kawę w niewielkich, białych filiżankach. Choć pojemność takiego naczynia wynosi zazwyczaj około 60 ml, przygotowany napój powinien sięgać jedynie do połowy wysokości filiżanki. Ponadto, naczynie powinno być wykonane z wytrzymałej porcelany trzymającej ciepło oraz cechować się okrągłym kształtem i białą barwą. Te właściwości są konieczne- biała barwa kontrastuje z głębią czarnego odcienia espresso, cylindryczna forma pozwala z kolei na uzyskanie gęstej, miękkiej warstwy spienionego mleka.
W profesjonalnych kawiarniach, każdy miłośnik dobrego espresso spotkali się ze pewne z sytuacją, kiedy kelner oprócz filiżanki z zamówioną kawą postawił obok nich niewielką szklankę wypełnioną wodą. Służy ona nie tylko do popijania kawy o intensywnym, gorzkim i mocnym smaku, ale również pozwala oczyścić kubki smakowe i w większym stopniu docenić walory zamówionego naparu.
Latte – jak podawać?
W wielu sklepach istnieje cała gama szklanek na kawkę latte i właśnie w tej formie najczęściej serwuje się ten napój. Taka szklanka ma objętość około 250 mililitrów (a więc zbliżoną do kubka), największą ze wszystkich wspomnianych kaw. Jednocześnie, według zasad savoir-vivre’u, latte można podawać również w filiżankach, lub- o dziwo- nawet w miseczkach. Ten ostatni sposób jest chętnie wykorzystywany we Francji.
Latte macchiato powinno być bezwzględnie podawane w wysokiej szklance z uchwytem. Szklanka ta powinna być przezroczysta, aby uwidocznić charakterystyczną estetykę omawianej kawy- zawsze składa się ona z trzech warstw, które tworzą kolejno pianka, espresso oraz mleko.
Flat white – jak podawać?
Flat white, podobnie jak w przypadku latte, również podaje się w filiżankach. Powinny mieć one objętość około 200 mililitrów, ponieważ do przygotowania opisywanego napoju potrzebne są składniki w proporcjach 80 mililitrów (podwójne espresso) oraz 120 mililitrów (spienione mleko, najlepiej półtuste).
Filiżanka powinna zostać wcześniej przygrzana. Etykieta podawania kawy nakazuje również, aby wzór otrzymywany na powierzchni kawy podczas wlewania do niej kremowej, gęstej pianki, cechował się estetyką. Może on również przypominać określony kształt, jeżeli tylko nasze zdolności baristy pozwalają na jego przygotowanie.
Cappucino – jak podawać?
Cappucino należy podawać w porcelanowej filiżance, podobnie jak espresso. Oczywiście, kawa w filiżance przeznaczonej do omawianego napoju będzie o wiele większa niż w tamtym przypadku. Powinna mieć bowiem objętość około 150-180 mililitrów. Klasycznie, stosunek espresso do spienionego mleka, wynosi 25 mililitrów do 125 mililitrów. Standardowo, wspomniana szklanka musi mieć również ścianki o charakterystycznych, wybrzuszonych ściankach.
Profesjonalni bariści bardzo często posypują powierzchnię cappucino sproszkowaną czekoladą, lub kakao. Nierzadko łączy się ten napój z gałką waniliowych lub śmietankowych lodów.
Frappe – jak podawać?
Jak podawać espresso mrożone? Jakie naczynie będzie przydatne do serwowania latte na zimno?
W przypadku kawy freddo (mrożonego espressso), można serwować je zarówno w wysokich szklankach, jak i filiżankach. Zrobienie tego napoju jest niezwykle proste, polega bowiem na dodaniu do kawy określonej ilości kostek lodu.
Mrożoną latte należy podawać- podobnie jak w przypadku wersji gorącej- w wysokich, przezroczystych szklankach. Do naczynia należy dołączyć długą łyżeczkę do mieszania napoju, słomkę która ułatwia spożywanie cieszy pełnej lodu oraz serwetkę (ponieważ podczas ocieplania kawy, po szklance zaczną z pewnością spływać krople wody wymagające osuszenia).
Jak podawać kawę – dodatki
Istnieje mnóstwo przypraw oraz dodatków których można użyć, aby udoskonalić smak przygotowywanej kawy. Oczywiście, ich indywidualny dobór zależy od osobniczych upodobań naszych gości (warto zawsze dopytać ich, jakie smaki preferują) oraz rodzaju przygotowywanej kawy.
Do takich dodatków należy oczywiście standardowy cukier (biały, cynamonowy lub trzcinowy), choć można zastąpić go zdrowszym środkiem słodzącym w postaci miodu. Oprócz tego, podczas przygotowywania kawowych napojów, bariści często korzystają z przypraw korzennych- cynamonu, goździków oraz imbiru. Bardzo ważnym składnikiem przydatnym do nadania smaku kawie mogą być syropy o wszelakich aromatach- między innymi waniliowym, czekoladowym, orzechowym, owocowym czy karmelowym. Warto jednakże pamiętać, że takie syropy odznaczają się bardzo dużą intensywnością oraz wysoką kalorycznością, dlatego należy używać ich z rozwagą i w optymalnych ilościach.
Dobrze jest również pamiętać, że na smak kawy wpływa również sam rodzaj użytego mleka. Nie mowa tu jedynie o napoju owsianym, czy migdałowym- one bez wątpienia charakteryzują się swoistym aromatem i walorem smakowym. Jednakże, znaczącą różnicę w smaku przygotowywanego napoju może odegrać również mleka bez laktozy, zamiast tradycyjnego krowiego. Uważa się bowiem, że napój pozbawiony laktozy sprawia, iż kawa nabiera słodkiej nuty w o wiele większym stopniu.
Podsumowując, to jak podać espresso, latte, flat white lub inny rodzaj kawy, zależy od wielu czynników. Przede wszystkim od rodzaju serwowanego napoju, ale nie tylko. Należy również uwzględnić czy wybrana kawa będzie spożywana na zimno, czy na ciepło. Bardzo ważne jest odpowiednie serwowanie napoju, to znaczy z prawej strony obsługiwanej osoby oraz przy użyciu prawej ręki “kelnera”. Szklanka, filiżanka lub kubek w którym podajemy kawę, powinny być przygotowane w zestawie ze spodkiem oraz łyżeczką. Warto dołączyć również serwetkę oraz słodki poczęstunek pasujący smakiem do aromatu oraz specyficznej goryczki kawowego napoju. Do takich przekąsek zaliczamy między innymi herbatniki oraz pierniczki. Jeżeli chodzi o dodatki, należy dopytać gości o ich preferencje smakowe oraz zaproponować przyprawy, jakimi możemy udoskonalić smak przygotowywanej dla nich kawy, zanim je zastosujemy.