Z krzewu do filiżanki – jak uprawiać kawę w domu?

Uprawa kawy kojarzy nam się zazwyczaj z ściśle określonymi rejonami świata- Ameryką Środkową, Południową oraz niektórymi terenami należącymi do Azji. Według powszechnej wiedzy, plantacje kawowca znajdują się w miejscach znajdujących się w konkretnych szerokościach geograficznych- co warunkuje oczywiście sprzyjający roślinie klimat. Czy możliwe jest wyhodowanie swojego własnego krzewu kawowego z ziarnka kawy?

Krzew kawy

Krzew kawowy jest rośliną należącą do rodziny marzanowatych, rodzaju wiecznie zielonych drzew i krzewów. W większości przypadków, faktycznie można znaleźć go w takich krajach jak Kolumbia, Etiopia, Brazylia, Wietnam, Indonezja czy Gwatemala. Do najbardziej znanych gatunków krzewu kawowca jest oczywiście arabika, robusta oraz liberyka.

W naturze, krzew kawy potrzebuje do rozwoju klimatu subtropikalnego, cechującego się stosunkową temperaturą powietrza oraz regularnymi opadami atmosferycznymi. Nie oznacza to jednakże, nie można wyhodować krzewu kawowca w doniczce, we własnym domu. Jest to oczywiście jak najbardziej możliwe.

Jak zasadzić kawę w domu?

Jeżeli marzy nam się uprawa krzewu kawowego w domowym zaciszu, mamy dwie podstawowe opcje spełnienia naszej zachcianki.

Po pierwsze, możemy nabyć gotową sadzonkę opisywanej rośliny, którą umieścimy we własnej doniczce. Inną opcją jest zasianie nasionek kawy (należy to zrobić jak najszybciej po ich nabyciu, ponieważ nasiona te niezwykle szybko kończą kiełkować). Jeżeli chcemy otrzymać nasiona z hodowli naszej roślinki, konieczne będzie manualne zapylanie kawowca przy użyciu pędzelka.

Jak uprawiać kawę w domu?

Warunki uprawy krzewu kawy w domu powinny jak najbliżej odzwierciedlać te panujące w naturalnym środowisku bytowania opisywanej rośliny. Oznacza to więc temperaturę pokojową (około 20-22 stopnie Celsjusza), izolację od bezpośrednich promieni słońca przy jednoczesnym zapewnieniu roślince dobrej widności. Konieczne jest oczywiście regularne (lecz nie zbyt obfite!) podlewanie krzewu. W okresie zimy koniecznie jest zwiększone nawilżanie powietrza w okolicy krzewu kawowego (na przykład przy użyciu nawilżacza) oraz obniżenie intensywności nawożenia rośliny.

Podłożem idealnym do uprawy kawowa jest ziemia o pH delikatnie niższym od obojętnego oraz wykazująca się wysoką żyznością. Świetnie sprawdzi się w tym celu podłoże przeznaczone do hodowli roślin cytrusowych. Taką mieszankę można oczywiście przygotować samodzielnie, jednak jest to stosunkowo trudne zadanie, a źle dobrane podłoże może prowadzić ro chorób rośliny oraz ograniczenia jej wzrostu.

Krzew kawowy można regularnie przycinać, jeżeli nie chcemy aby osiągnął nadmierną wysokość (w naturalnych warunkach mogą to być nawet 2 metry!). Jeżeli zdecydujemy się na opcję samodzielnego wysiania nasion oraz hodowlę krzewu od tego momentu, najprawdopodobniej zakwitnie on po upływie 3-4 lat.

Uprawa kawy w domu – korzyści

Korzyści, które płyną z uprawy krzewu kawowca w domu nie są powiązane jedynie z samym piciem kawy. Dodatkową zaletą tej hodowli jest fakt, iż jest ona stosunkowo prosta w obsłudze, nawet dla początkowego “ogrodnika”.

Ponadto, sam krzew kawowca odznacza się bardzo intensywnym zapachem oraz niezaprzeczalną urodą. Kwiaty tej rośliny przybierają charakterystyczny kształt korony oraz nieskazitelny biały odcień. Owoce są zaś intensywnie czerwone i pięknie pachną. Wspomniany krzew uznawany jest za roślinę ozdobną.

Oczywiście, posiadanie roślin w domu zawsze niesie ze sobą dużo pozytywów, niezależnie od tego czy z danego osobnika możemy otrzymać ziarna kawy, czy też nie. Roślinność zielona w mieszkaniu produkuje tlen i podnosi jakość powietrza obecnego w pomieszczeniu. Dodatkowo, wspomaga ona nawilżanie powietrza, co jest szczególnie ważne w okresie grzewczym, kiedy nasze błony śluzowe są szczególnie narażone na wysychanie. Ponadto, rośliny mają pozytywny wpływ na psychiczne samopoczucie każdego człowieka, polepszają humor oraz obniżają poziom stresu. Ich obecność działa na nas relaksująco, co poparto wieloma badaniami naukowymi na wspomniany temat.

Z krzewu do filiżanki

Nasza roślinka zakwitła- co teraz? Jak otrzymać kawowy napój z jej owoców? Cóż, wbrew pozorom, nie jest to nic trudnego!

Podstawowy etap stanowi zerwanie owoców z gałęzi krzewu kawowca, otwarcie ich oraz oczyszczenie. Nasiona należy wyciągnąć, osuszyć i prażyć na patelni tak długo, aż przybiorą one ciemnobrązowy odcień.

Na tym etapie nic już nie stoi na przeszkodzie, aby z otrzymanych w ten sposób nasion przygotować pyszną kawę. Oczywiście, można przyrządzić ją w ulubiony dla siebie sposób- warto jednak pamiętać, że kawa otrzymana w warunkach domowych cechuje się nieco niższą intensywnością od produktów sklepowych.

Korzyści płynące z picia kawy

Czy warto zasadzić w swoim domu krzew kawy? I idąc tym tokiem myślenia- czy warto w ogóle pić kawę?

Według badań naukowców, picie kawy w umiarkowanych ilościach (nie więcej niż 300 miligramów kofeiny dziennie) może mieć dla organizmu działanie prozdrowotne. Kawa działa antyoksydacyjnie, usprawnia krążenie, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej oraz- co jasne- pobudza system nerwowy, niwelując nasz poziom zmęczenia. Ponadto, kofeina wpływa na lepsze dotlenienie wszystkich komórek organizmu, co nie tylko usprawnia jego wydolność, ale może przyczynić się do opóźnionego starzenia wspomnianych komórek. Kofeina usprawnia koncentrację oraz poprawia czujność umysłu.

Kawa zawiera oksydanty przeciwdziałające wolnym rodnikom, co zapobiega rozwojowi chorób nowotworowi oraz niweluje zapalenia. Ponadto, jej spożycie przyczynia się do zmniejszenia odczuwania bólu w obrębie układu mięśniowego. Jest również czynnikiem potęgującym wydzielanie serotoniny oraz dopaminy- hormonów niezbędnych do odczuwania dobrego nastroju. Kawa dostarcza organizmowi witaminy B2, B3 oraz B5.

W końcu, osoby regularnie pijące kawę, są mniej narażone na rozwój marskości, zapalenia oraz stłuszczenia wątroby. Uważa się również, że rzadziej zapadają one na chorobę Parkinsona oraz cukrzycę typu II.

Oceń:
[Wszystkie: 1 Średnia: 5]

Dodaj komentarz