Rodzaje kaw

Czym jest cascara? Jakie ma właściwości?

Cascara, czyli suszona skórka owoców kawowca, to intrygujący produkt o wyjątkowym smaku i aromacie. Choć pochodzi z tej samej rośliny co kawa, ma zupełnie inny charakter. Jej napar przypomina herbatę, ale ma niepowtarzalny, złożony bukiet smaków. Skąd wzięła się kaskara i dlaczego warto ją poznać? Jakie ma właściwości i zastosowania? Czy cascara to kawa, a może zupełnie nowy…
przeczytaj
Rodzaje kaw

Freddo espresso - jak zrobić idealne?

Freddo espresso, znane również jako caffe freddo, freddo kawa czy espresso freddo, to orzeźwiający napój kawowy idealny na upalne dni. Pochodząca z Grecji kawa fredo łączy w sobie intensywność espresso z chłodząca świeżością kostek lodu. Ten pyszny napój możesz przygotować samodzielnie w domu lub zamówić w kawiarni. Niezależnie od tego, czy wolisz wersję fredo coffee z…
przeczytaj
Rodzaje kaw

Barraquito - co wyróżnia ten rodzaj kawy?

Barraquito to wyjątkowy napój kawowy pochodzący z Teneryfy na Wyspach Kanaryjskich. Ta kawa po kanaryjsku, znana również jako borrachito, to prawdziwa gratka dla miłośników słodkich, aromatycznych kaw. Barraquito łączy w sobie intensywność espresso, słodycz mleczka skondensowanego, cytrusowe nuty likieru oraz aromaty cynamonu i skórki cytrynowej. Kawa barraquito z pewnością…
przeczytaj
Rodzaje kaw

Nitro cold brew - czym jest i jak zaparzyć?

Nitro cold brew coffee to najnowszy trend w świecie kawy. Ta orzeźwiająca i kremowa alternatywa dla tradycyjnej kawy na gorąco, takiej jak kawa po polsku, zyskuje coraz większą popularność wśród miłośników kofeiny. Ale czym dokładnie jest nitro kawa i skąd wzięła się ta moda? Zapraszam do lektury! Czym różni się nitro cold brew od zwykłego cold brew? Główna różnica…
przeczytaj
Rodzaje kaw

Dalgona Coffee - jak zaparzyć kawę koreańską będącą hitem na tiktoku?

Dalgona coffee, znana również jako kawa z pianką, to viralowy hit 2020 roku. Ta kawa po koreańsku zyskała popularność dzięki platformie TikTok (kawa z tiktoka). Kawa dalgona charakteryzuje się warstwą mleka na dole i puszystą, ubitą pianką z kawy rozpuszczalnej na górze. Jej słodki i kremowy smak przypomina koreański deser dalgona, od którego wzięła nazwę. Przygotowanie tej…
przeczytaj
Rodzaje kaw

Kawa po polsku - jak ją zaparzyć?

Kawa po polsku to tradycyjna metoda parzenia kawy, która ma długą historię w naszym kraju. Charakteryzuje się prostotą przygotowania i intensywnym smakiem. W porównaniu do innych popularnych metod kawa po polsku wyróżnia się swoją dostępnością i łatwością przygotowania w warunkach domowych. Składniki i akcesoria potrzebne do zaparzenia kawy po polsku Aby zaparzyć…
przeczytaj
Rodzaje kaw

Czym jest ristretto?

Świat kawy to nie tylko popularne espresso czy tradycyjna kawa po polsku. Wśród miłośników małej czarnej znajdziemy także zwolenników ristretto – esencjonalnej wersji espresso, parzonej z mniejszą ilością wody. Ristretto, zwane także espresso ristretto lub caffè ristretto, to kawa dla prawdziwych koneserów, ceniących intensywny smak i gęstą konsystencję. W tym artykule…
przeczytaj
Rodzaje kaw

Biała kawa - jak ją dobrze zaparzyć?

Biała kawa, niegdyś tajemnica kawowych koneserów, stopniowo odkrywa swoje sekrety przed szerszą publicznością. Różniąca się od tradycyjnej kawy nie tylko kolorem, ale i delikatniejszym smakiem, biała kawa zyskuje na popularności dzięki swojej unikalnej metodzie przygotowania. Historia białej kawy sięga dawnych czasów, kiedy to poszukiwano mniej intensywnych alternatyw dla…
przeczytaj