Cascara, czyli suszona skórka owoców kawowca, to intrygujący produkt o wyjątkowym smaku i aromacie. Choć pochodzi z tej samej rośliny co kawa, ma zupełnie inny charakter. Jej napar przypomina herbatę, ale ma niepowtarzalny, złożony bukiet smaków. Skąd wzięła się kaskara i dlaczego warto ją poznać? Jakie ma właściwości i zastosowania? Czy cascara to kawa, a może zupełnie nowy…
Freddo espresso, znane również jako caffe freddo, freddo kawa czy espresso freddo, to orzeźwiający napój kawowy idealny na upalne dni. Pochodząca z Grecji kawa fredo łączy w sobie intensywność espresso z chłodząca świeżością kostek lodu. Ten pyszny napój możesz przygotować samodzielnie w domu lub zamówić w kawiarni. Niezależnie od tego, czy wolisz wersję fredo coffee z…
Barraquito to wyjątkowy napój kawowy pochodzący z Teneryfy na Wyspach Kanaryjskich. Ta kawa po kanaryjsku, znana również jako borrachito, to prawdziwa gratka dla miłośników słodkich, aromatycznych kaw. Barraquito łączy w sobie intensywność espresso, słodycz mleczka skondensowanego, cytrusowe nuty likieru oraz aromaty cynamonu i skórki cytrynowej. Kawa barraquito z pewnością…
Nitro cold brew coffee to najnowszy trend w świecie kawy. Ta orzeźwiająca i kremowa alternatywa dla tradycyjnej kawy na gorąco, takiej jak kawa po polsku, zyskuje coraz większą popularność wśród miłośników kofeiny. Ale czym dokładnie jest nitro kawa i skąd wzięła się ta moda? Zapraszam do lektury!
Czym różni się nitro cold brew od zwykłego cold brew?
Główna różnica…
Dalgona coffee, znana również jako kawa z pianką, to viralowy hit 2020 roku. Ta kawa po koreańsku zyskała popularność dzięki platformie TikTok (kawa z tiktoka). Kawa dalgona charakteryzuje się warstwą mleka na dole i puszystą, ubitą pianką z kawy rozpuszczalnej na górze. Jej słodki i kremowy smak przypomina koreański deser dalgona, od którego wzięła nazwę. Przygotowanie tej…
Kawa po polsku to tradycyjna metoda parzenia kawy, która ma długą historię w naszym kraju. Charakteryzuje się prostotą przygotowania i intensywnym smakiem. W porównaniu do innych popularnych metod kawa po polsku wyróżnia się swoją dostępnością i łatwością przygotowania w warunkach domowych.
Składniki i akcesoria potrzebne do zaparzenia kawy po polsku
Aby zaparzyć…
Świat kawy to nie tylko popularne espresso czy tradycyjna kawa po polsku. Wśród miłośników małej czarnej znajdziemy także zwolenników ristretto – esencjonalnej wersji espresso, parzonej z mniejszą ilością wody. Ristretto, zwane także espresso ristretto lub caffè ristretto, to kawa dla prawdziwych koneserów, ceniących intensywny smak i gęstą konsystencję. W tym artykule…
Biała kawa, niegdyś tajemnica kawowych koneserów, stopniowo odkrywa swoje sekrety przed szerszą publicznością. Różniąca się od tradycyjnej kawy nie tylko kolorem, ale i delikatniejszym smakiem, biała kawa zyskuje na popularności dzięki swojej unikalnej metodzie przygotowania. Historia białej kawy sięga dawnych czasów, kiedy to poszukiwano mniej intensywnych alternatyw dla…